Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας-Σέρρες : H ελληνική αγωνιστική ομάδα Racing Electric Motostudent σε παγκόσμιο διαγωνισμό

H ελληνική αγωνιστική ομάδα Racing Electric Motostudent σε παγκόσμιο διαγωνισμό

Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2021 21:35

Η ομάδα μιλά στο ka-business.gr για τους στόχους της, το πάθος της για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό αλλά και τη θέλησή της να δημιουργήσει κάτι πρωτότυπο και καινοτόμο στη χώρα μας. Μάλιστα θα λάβει μέρος στον μεγαλύτερο φοιτητικό διαγωνισμό αγωνιστικών μοτοσυκλετών που διοργανώνεται από την Federation Internationale Motocyclisme (FIM).

Συνέντευξη της ομάδας:

Ποια είναι η ομάδα η  Racing Electric Motostudent?

Η Racing Electric Motostudent είναι η ερευνητική αγωνιστική ομάδα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, με έδρα την πανεπιστημιούπολη Σερρών. Στόχος της είναι η μελέτη και κατασκευή της πρώτης ηλεκτροκίνητης αγωνιστικής μοτοσυκλέτας στην Ελλάδα στα πλαίσια του παγκόσμιου διαγωνισμού MotoStudent 2019 – 2021. Από την αρχή της έρευνας και ανάπτυξης του πρωτότυπου, η ομάδα έθεσε τον πήχη ψηλά θέλοντας να εφαρμόσει σύνθετα υλικά και τεχνολογίες που σπάνια χρησιμοποιούνται στον χώρο της μοτοσυκλέτας. Έτσι, μετά από ένα χρόνο μελέτης και σχεδιασμού η Racing Electric Motostudent είναι έτοιμη να παρουσιάσει το πρωτότυπό της πριν προχωρήσει στην κατασκευή. Πιο συγκεκριμένα, ο στόχος της ομάδας ήταν να δημιουργήσει μία μοτοσυκλέτα με προδιαγραφές Moto 3. Θέλοντας να γίνει πιο ανταγωνιστική, η ομάδα έδωσε έμφαση στο σύστημα μετάδοσης το οποίο αποτελεί και την σημαντικότερη καινοτομία του Hyperion. Αυτό το οποίο ξεχωρίζει την ομάδα από άλλες φοιτητικές ομάδες, είναι η δυνατότητα που μας παρέχει το πανεπιστήμιο να αξιοποιούμε τα εργαστήρια του για την κατασκευή των εξαρτημάτων. Το 90% αυτών, θα είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από τα μέλη της ομάδας στις εγκαταστάσεις του MT -LAB στην πανεπιστημιούπολη Σερρών. Τα περισσότερα εργοστασιακά εξαρτήματα έχουν φτάσει στις εγκαταστάσεις της ομάδας και  η κατασκευή της μοτοσυκλέτας έχει ολοκληρωθεί κατά 80%. Στην συνέχεια η ομάδα θα ξεκινήσει δοκιμές μέχρι την έναρξη του διαγωνισμού καθώς και την εύρεση νέων μελών για την σύσταση της ομάδας της επόμενης σεζόν.

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε? 

Από την σύσταση της ομάδας έως και τώρα, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με αρκετές δυσκολίες. Πιο συγκεκριμένα, κατά την περίοδο της πανεπιστημιοποίησης των τεχνολογικών ιδρυμάτων υπήρχε καθυστέρηση της πραγματοποίησης παραγγελιών εξαιτίας της τότε μεταβατικής κατάστασης. Επίσης, η τρέχουσα παγκόσμια κρίση του κορωνοīού παρεμπόδισε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό την μεταφορά εξαρτημάτων για την κατασκευή της μηχανής. Συμπερασματικά, υπάρχουν και θα υπάρξουν δύσκολες συνθήκες για την ολοκλήρωση του project ωστόσο, όλα τα αντιμετωπίζουμε σαν ομάδα και προχωράμε μαζί προωθώντας ένα ευχάριστο κλίμα συνεργασίας και ομαδικότητας διότι όλοι δουλεύουμε για έναν κοινό στόχο. Πόσα άτομα εργάστηκαν σε αυτό το project και ποιοι σας στήριξαν? Η ομάδα αποτελείται από 28 φοιτητές των τμημάτων των μηχανολόγων μηχανικών, μηχανικών προγραμματισμού και της διοίκησης επιχειρήσεων καθώς και τους υπεύθυνους καθηγητές κ. Σαγρή Δημήτριο και κ. Δαβίδ Κωνσταντίνο. Παράλληλα, υπάρχουν και άλλοι υποστηρικτές που ενισχύουν την ομάδα, σε οικονομικό και υλικό τομέα, όπως είναι το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας και ιδιωτικές εταιρείες που συμμερίζονται το ίδιο όραμα με εμάς. Χωρίς την στήριξη της διοίκησης του Πανεπιστημίου και των χορηγών μας δεν θα είχαμε καταφέρει να υλοποιήσουμε τους στόχους μας και για αυτό τους ευχαριστούμε όλους ξεχωριστά. Η συμμετοχή σας σε αυτόν τον παγκόσμιο διαγωνισμό, μόνο προσδοκίες δημιουργεί στους νέους που θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα.

Είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τους παγκόσμιους ανταγωνιστές σας?

Το να συμμετάσχουμε σε έναν διαγωνισμό παγκοσμίου βεληνεκούς επιφέρει άγχος και προσδοκίες σε εμάς. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και πολλές από τις ομάδες που διαγωνίζονται θεωρούνται δυνατές λόγω εμπειρίας. Ο διαγωνισμός λαμβάνει χώρα στο  Άραγκον της Ισπανίας, προσκαλώντας φοιτητικές ομάδες από κάθε μεριά του κόσμου για να διαγωνιστούν μεταξύ τους. Το τελικό προϊόν κάθε ομάδας είναι μία ηλεκτροκίνητη ή βενζινοκίνητη μοτοσυκλέτα, με προκαθορισμένα από την επιτροπή του διαγωνισμού χαρακτηριστικά (Moto 3) και ορισμένες καινοτομίες οι οποίες προσθέτονται από την κάθε ομάδα. Το ότι μας δίνεται η ευκαιρία να λάβουμε μέρος σε κάτι τόσο μεγάλο και το ότι υπάρχει στήριξη από επιχειρήσεις και εταιρείες για το έργο μας, δίνει μία θετική χροιά για μελλοντικές δράσεις παρόμοιου χαρακτήρα. Πιστεύουμε πως επιφέρει μία αίσθηση σταθερότητας και για άτομα της ηλικίας μας, καθώς υπάρχουν προσδοκίες για μία μελλοντική καριέρα στην Ελλάδα.   Συγκυριακά η συμμετοχή σας σε αυτόν τον διαγωνισμό συμπίπτει με τα 200 χρόνια απελευθέρωσης της Ελλάδας. Θα μπορούσατε να το προωθήσετε αυτό… Το 2021 είναι μία σημαντική χρονιά για κάθε Έλληνα, καθώς συμπληρώνονται τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της χώρας μας. Μέσα σε 200 χρόνια η χώρα ανέκαμψε και προόδευσε σε δεκάδες κλάδους. Βλέπουμε πως το τελευταίο διάστημα έχουν συνταχθεί πολλές ακόμη εκπαιδευτικές ομάδες που είναι ενεργές σε αντίστοιχους διαγωνισμούς, εντάσσοντας ολοένα και περισσότερους μαθητές/φοιτητές στην τεχνολογική κοινότητα. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι, τέτοιες δράσεις φέρνουν αέρα ανανέωσης και είναι σημαντικό να προωθούνται κατάλληλα. Σαν ομάδα στηρίζουμε τον υγιή ανταγωνισμό και σεβόμαστε όλες τις ομάδες από όποια άκρη του κόσμου κι αν έρχονται, διότι όλοι έχουμε έναν κοινό στόχο και θέλουμε να υλοποιήσουμε τα όνειρά μας. Το ότι αντιπροσωπεύουμε την ομάδα σε έναν παγκόσμιο διαγωνισμό καθώς η χώρα μας κλείνει δύο αιώνες ανεξαρτησία, μας δίνει ένα παραπάνω μερίδιο ευθύνης.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας σε αυτόν τον παγκόσμιο διαγωνισμό?

Προσπαθούμε γενικά να διατηρούμε χαμηλά τις προσδοκίες μας, παρόλα αυτά στοχεύουμε στο να διακριθούμε σε διεθνή επίπεδο. Είναι μία ευκαιρία να γνωρίσει λίγο καλύτερα η Ελλάδα τον σύγχρονο παγκόσμιο χώρο της μηχανολογίας και καινοτομίας φέρνοντάς την πιο κοντά σε αυτόν. Φυσικά και σκεφτόμαστε την διάκρισή μας στον διαγωνισμό. Μία υψηλή θέση εκεί φέρνει φώτα σε όλα όσα αντιπροσωπεύουμε. Είναι μία σημαντική ευκαιρία να γνωρίσει η κοινωνία μας την γρήγορη εξέλιξη της μηχανολογίας της τελευταίας δεκαετίας.

Πηγή: H ελληνική αγωνιστική ομάδα Racing Electric Motostudent σε παγκόσμιο διαγωνισμό | KA-Business.gr (https://www.ka-business.gr/web-tv/h-elliniki-agonistiki-omada-racing-electric-motostudent-se-pagkosmio-diagonismo-mila-to-ka-business-gr/)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.