Οι νέες δεξιότητες στην αγορά εργασίας του μέλλοντος-Έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Δεύτερον, η επανάσταση των ρομπότ θα δημιουργήσει 97 εκατ. νέες θέσεις εργασίας. Καθώς η οικονομία και οι αγορές εργασίας εξελίσσονται, νέα επαγγέλματα θα εμφανιστούν σε όλο το εύρος της παροχής υπηρεσιών φροντίδας στο πλαίσιο της υψηλής τεχνολογίας (όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη), καθώς και στη δημιουργία περιεχομένου (όπως η διαχείριση κοινωνικών μέσων και η παραγωγή σχετικού υλικού για τροφοδότηση). Τα αναδυόμενα επαγγέλματα αποτυπώνουν τη μεγαλύτερη ζήτηση για θέσεις εργασίας στην πράσινη οικονομία, στην πρώτη γραμμή της οικονομίας δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και στη μηχανική, στο λογισμικό νέφος και στην ανάπτυξη προϊόντων. Τρίτον, το 2025, η αναλυτική σκέψη, η δημιουργικότητα και η ευελιξία θα συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο περιζήτητων δεξιοτήτων. Οι εργοδότες βλέπουν την κριτική σκέψη, την ανάλυση και την επίλυση προβλημάτων ως ολοένα και πιο σοβαρά στοιχεία για τα επόμενα χρόνια, αν και αυτά έχουν αναφερθεί και σε εκδόσεις της έρευνας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Προσφάτως και λόγω των συνθηκών, εμφανίζονται νέες δεξιότητες αυτοδιαχείρισης και αυτοοργάνωσης, όπως η ενεργή μάθηση, η ανθεκτικότητα, η αποτελεσματική αντιμετώπιση του άγχους και η ευελιξία. Τα διαθέσιμα δεδομένα μέσω συνεργασιών με το επαγγελματικό κοινωνικό δίκτυο LinkedIn και την πλατφόρμα επιστημονικής τηλεκπαίδευσης Coursera μας επέτρεψαν να καταγράψουμε με άνευ προηγουμένου λεπτομέρειες τα είδη των επιμέρους δεξιοτήτων που απαιτούνται για τα επαγγέλματα του αύριο.

Τέταρτον, οι πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις θα επικεντρωθούν στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων τους. Ειδικά όσοι παραμείνουν στο πόστο τους τα επόμενα πέντε χρόνια, σχεδόν οι μισοί θα χρειαστούν εκ νέου κατάρτιση ώστε να αποκτήσουν νέες βασικές δεξιότητες. Η έρευνα διαπίστωσε, επίσης, ότι ο δημόσιος τομέας πρέπει να παράσχει ακόμη πιο δυναμική στήριξη για τον αναπροσανατολισμό και την αναβάθμιση δεξιοτήτων ιδίως προς όσους διατρέχουν τον κίνδυνο να τεθούν εκτός αγοράς ή έχουν τεθεί ήδη. Επί του παρόντος, μόνο 21% των επιχειρήσεων αναφέρουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν δημόσια κονδύλια για ένα τέτοιο έργο. Πέμπτον, η εξ αποστάσεως εργασία ήρθε για να μείνει. Σχεδόν το 84%  των εργοδοτών πρόκειται να ψηφιοποιήσει γρήγορα τις διαδικασίες εργασίας, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής επέκτασης της τηλεργασίας. Ωστόσο, το 78% των μεγάλων επιχειρήσεων αναμένει αρνητική επίδραση στην παραγωγικότητα των εργαζομένων και πολλές εταιρείες λαμβάνουν μέτρα για να βοηθήσουν τους υπαλλήλους τους να προσαρμοστούν.

* H κ. Saadia Zahidi είναι διευθύνουσα σύμβουλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Finance & Development και στο ιστολόγιο του ΔΝΤ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.