4 τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών φέτος δεν θα δεχθούν κανένα εισακτέο.

[1279] ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ (ΑΜΑΛΙΑΔΑ)

[346] ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΑΓΡΙΝΙΟ)

[1277] ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΒΙΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ)

[1285] ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑΣ (ΠΥΡΓΟΣ)

Το τμήμα Μουσειολογίας Πύργου συγχωνεύεται με το τμήμα Ιστορίας -Αρχαιολογίας

Το τμήμα Γεωπονίας Αμαλιάδας μεταφέρονται στο Μεσολόγγι  και συγχωνεύται με  το τμήμα Επιστήμης Βιοσυστημάτων κει Γεωργικής Μηχανικής  και το τμήμα  Επιστήμης  Φυτικής Παραγωγής .  Δημιουργείται το  τμήμα  Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής   .

Καταργούνται δύο τμήματα Επιστήμης  Διοίκησης  Επιχειρήσεων Αγροτικών Προιόντων  και Τροφίμων  και Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων  και δημιουργείται ένα τμήμα Γεωπονίας στο Μεσολόγγι.

Στο Αγρίνιο καταργείται  το τμήμα Επιστήμης  και Τεχνολογίας  Τροφίμων  και Επιστήμης  Αγροτικών Προϊόντων  και ιδρύεται το τμήμα  Επιστήμης Διατροφής  και Τεχνολογίας Τροφίμων

Το τμήμα Ζωικής Παραγωγής  μετονομάζεται σε τμήμα  Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας.

Δελτίο Τύπου

 Πάτρα, 14.5.2021

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν θα υπάρξουν εισακτέοι στα τέσσερα Τμήματα σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία

Νέο status διαμορφώνεται για τα ΑΕΙ σύμφωνα με την απόφαση του Υπ. Παιδείας σε σχέση με την μείωση των εισακτέων, αφού μειώνονται κατά 555  οι  θέσεις σε σύγκριση  με τον περσινό χρόνο, μεταφέρονται  1.040 θέσεις από τα κεντρικά  ΑΕΙ σε τρία ακριτικά Πανεπιστήμια, ενώ το Πανεπιστήμιο Πατρών κατέχει την πρωτιά στη μείωση του αριθμού εισακτέων  με -7,37% (από 7.020 πέρσι, φέτος οι θέσεις μειώνονται στις 6.283), λόγω της μηδενικής εισαγωγής στα  τέσσερα προαναφερθέντα Τμήματα.

Δελτίο τύπου

Πάτρα, 19/2/2021

Σχετικά με το σχέδιο του ακαδημαϊκού χάρτη του Πανεπιστημίου Πατρών

Η Πρυτανική Αρχή και πριν την εκλογή της, αλλά και αμέσως μετά είχε διακηρύξει την πρόθεσή της για τη δημιουργία Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών. Έτσι στη πρώτη Σύγκλητο ορίσθηκε αυτή η Επιτροπή η οποία με απόφαση της Συγκλήτου έλαβε εντολή να επεξεργασθεί ένα Στρατηγικό Σχεδιασμό για το Πανεπιστήμιο με βάση τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Βιώσιμο και διεθνώς αναγνωρίσιμο Πανεπιστήμιο Πατρών με ακαδημαϊκές και ερευνητικές σταθερές.
  • Δυνατότητα προσφοράς ποιοτικής εκπαίδευσης στους φοιτητές, με την ύπαρξη διδασκόντων και προσωπικού όλων των κατηγοριών, ταυτόχρονα με την ύπαρξη εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών, βιβλιοθηκών και την ύπαρξη φοιτητικής μέριμνας σε σίτιση και στέγαση.
  • Μη δυνατότητα λειτουργίας Τμημάτων μιας Σχολής σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες (νομούς) και σε αποστάσεις που είναι απαγορευτικές για οποιασδήποτε μορφής ακαδημαϊκές συνέργειες, διδακτικές ή ερευνητικές. Η Σχολή πρέπει να λειτουργεί με Τμήματα που εξασφαλίζουν τον πυρήνα του προγράμματος σπουδών εκ των ενόντων, δηλαδή με μόνιμα μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ. Στόχος για κάθε Τμήμα πενταετούς φοίτησης και με εκτεταμένο εργαστηριακό φόρτο είναι να λειτουργεί με έναν ελάχιστο αριθμό 15 μελών ΔΕΠ και αντίστοιχα εργαστήρια.
  • Τα προγράμματα σπουδών πρέπει να ανταποκρίνονται σε γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύονται από προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και είναι γενικώς αποδεκτά ως τέτοια.
  • Να μην υπάρχουν τμήματα με ομοειδή προγράμματα σπουδών.

Η Επιτροπή έλαβε επίσης υπόψη της α) το πρόσφατο νομοσχέδιο με την καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής, β) τον τετραετή προγραμματισμό που πρέπει να καταθέσει το Πανεπιστήμιο Πατρών στην ΕΘΑΕΕ και γ) την πρόθεση της Ελληνικής Πολιτείας να νομοθετήσει για τον Ακαδημαϊκό  Χάρτη της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό έχει τεθεί υπό συζήτηση στο Πανεπιστήμιο Πατρών το προτεινόμενο σχέδιο της Επιτροπής. Το συγκεκριμένο Σχέδιο δεν έχει ακόμη συζητηθεί και εγκριθεί από τη Σύγκλητο, η οποία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη να αποφασίζει για το αν και το πως θα εισηγηθεί το Σχέδιο στο Υπουργείο Παιδείας. Όταν το συγκεκριμένο Σχέδιο τεθεί ως θέμα στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, είναι αυτονόητο ότι θα κληθούν οι Φορείς της Περιφέρειας να εκφράσουν τη γνώμη τους, πλην όμως η τελική απόφαση για την εισήγηση ανήκει αποκλειστικά στην Σύγκλητο.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου δόθηκαν 21 θέσεις έκτακτου προσωπικού και 2 θέσεις μελών ΔΕΠ, για το Τμήμα Μουσειολογίας. Τέλος δόθηκαν θέσεις έκτακτου προσωπικού και μελών ΔΕΠ σε Τμήματα του Πανεπιστημίου. Η προσπάθεια μας είναι να μπορούν να γίνονται τα μαθήματα για τους φοιτητές του πρώην ΤΕΙ και να έχουν τη δυνατότητα οι φοιτητές αυτοί να πάρουν το πτυχίο τους. Η υποστήριξη στους φοιτητές και στα Τμήματα του Πανεπιστημίου αποδεικνύεται με έργα, αποτελέσματα και διεκδικήσεις. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη Σύγκλητο και όλους όσους βοήθησαν αθόρυβα και δημιουργικά για όλα αυτά. Προτεραιότητα μας, η θεμελίωση ενός διεθνώς αναγνωρίσιμου Πανεπιστήμιου Πατρών και η άρτια εκπαίδευση των φοιτητών μας. Αξίωμα της Πρυτανικής Αρχής η αποχή από άγονες αντιπαραθέσεις με μοναδικό στόχο μια πορεία δημιουργίας και προσφοράς.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.