Κλείνουμε μια εβδομάδα  σε συνθήκες απαγόρευσης κυκλοφορίας, δύο εβδομάδες  με κλειστά  τα  καταστήματα   και  περισσότερες από τρεις εβδομάδες  από το κλείσιμο των σχολείων, τα πρώτα εκτεταμένα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορονϊού.

Δεν είναι περιττή η επανάληψη  των βασικών μέτρων προστασίας:

-Τακτικό πλύσιμο των χεριών νερό και σαπούνι, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ή με αλκοολούχο διάλυμα. Ο καθαρισμός αυτός  μας προστατεύει από  τον ιό εάν βρίσκεται στα χέρια μας.
-Διατηρήστε αποστάσεις, τουλάχιστον 2 μέτρων, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό.
-Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας χωρίς πλύσιμο. Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό.
-Σε περίπτωση που φταρνιστείτε ή βήξετε, καλύψτε το στόμα σας είτε με τον αγκώνα σας στο μανίκι της μπλούζας σας ή με ένα χαρτομάντιλο το οποίο και θα πετάξετε μετά τη μία χρήση.
– Η μάσκα ενδείκνυται στην επαφή μας με  ασθενείς, αν έχουμε εμείς συμπτώματα ίωσης ή στην επαφή μας με αγνώστους.

Η  σχολαστική τήρηση αυτών των παραπάνω βασικών κανόνων προστασίας   είναι  ο μόνος τρόπος   για να μπορούν να  επωφεληθούμε από τις  δυνατότητες εξόδου  με σκοπό την τροφοδοσία, την άσκηση  και την αναγκαία αποσυμπίεση  από την  ατέρμονη συγκατοίκηση.  Το ίδιο πρέπει να  ισχύει  και για ευπαθείς πληθυσμούς,  όπως τους κατοίκους των  ξενώνων και οικοτροφείων αποασυλοποίησης που επίσης έχουν ανάγκη αποσυμπίεσης , διδάσκοντας τους    όμως  τους κανόνες  προστασίας.

Το κείμενο που ακολουθεί συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο την ανάγκη  στήριξης των επαγγελματιών υγείας που πολεμούν την πανδημία , αλλά και την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας χωρίς  αφηρημάδα :

Στ. Ζουμπουλάκη «Για την τιμιότητα στον καιρό της επιδημίας. Με οδηγό τον Καμύ», ΑΠΕ-ΜΠΕ, 23.3.2020 , διαβάζουμε:   «Όλο το ζήτημα ήταν να σώσουν όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους από τον θάνατο και τον οριστικό χωρισμό. Ένας μοναχά τρόπος υπήρχε για αυτό: να πολεμήσουν την πανούκλα. Αυτή η αλήθεια δεν ήταν αξιοθαύμαστη, ήταν απλώς λογική απόρροια της πραγματικότητας», διαβάζουμε στην Πανούκλα (1947) του Καμύ… Υπάρχουν αλήθειες που δεν είναι ούτε αξιοθαύμαστες ούτε μεγαλεπήβολες, αλλά ανιαρά απλές, αλήθειες που τις επιβάλλει η ίδια η πραγματικότητα… Αυτό ακριβώς είναι το ζήτημα και με τη σημερινή παγκόσμια επιδημία: να σώσουμε όσους γίνεται περισσότερο…. Θα έχουμε πολλά να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε και να αλλάξουμε, όταν περάσει η μπόρα, κυρίως για να αντιμετωπίσουμε την κατεξοχήν ανισότητα που υπάρχει στον κόσμο, την ανισότητα απέναντι στην υγεία και τη ζωή…

Ο γιατρός Ριέ της Πανούκλας, που κοιμάται σε όλη τη διάρκεια της επιδημίας τέσσερεις ώρες την ημέρα, δεν είναι ούτε άγιος ούτε ήρωας. Το δικό του ηθικό ιδεώδες είναι η τιμιότητα, δηλαδή, όπως εξηγεί ο ίδιος, το να κάνει σωστά τη δουλειά του, μια δουλειά που κάποιες φορές θα απαιτήσει να θέσει σε κίνδυνο και τη δική του υγεία. Ορισμένοι από μας γνωρίζαμε ήδη, από πικρή προσωπική πείρα, και δεν περιμέναμε τη νέα επιδημία για να το μάθουμε, ότι αυτοί που κρατάνε την κοινωνία όρθια είναι πρώτα από όλα οι γιατροί και οι νοσηλευτές που ξέρουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Τα νοσοκομεία είναι τα κατεξοχήν ιερά καθιδρύματα κάθε πόλης….

Εκτός όμως από την τιμιότητα των γιατρών, οι επιδημίες δοκιμάζουν και την τιμιότητα καθενός από εμάς, η οποία απαιτεί αδιάκοπη προσοχή. Με τα λόγια του Ταρρού, άλλου κεντρικού προσώπου της Πανούκλας: «Ο τίμιος άνθρωπος, αυτός που δεν μολύνει σχεδόν κανέναν, είναι ο όσο γίνεται λιγότερο αφηρημένος. Χρειάζεται θέληση και ένταση για να μην είσαι ποτέ αφηρημένος!»…

Διαχείριση  της μακρόχρονης παραμονής στο σπίτι

Όλοι  έχουμε αντιληφθεί την δυσκολία αυτής της συγκατοίκησης. Θα την επωμισθούν  οι ψυχραιμότεροι. Το  να υπάρχει ένας στοιχειώδης ημερήσιος προγραμματισμός,τι και πότε χρειάζεται να γίνει, προστατεύει από μία ατέρμονη χαλάρωση  που θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε συγκρούσεις. Παρακολουθούμε διαδικτυακά και τηλεοπτικά προγράμματα, διαβάζουμε, κάνουμε πράγματα με τα χέρια μας, μαγειρεύουμε, προγραμματίζουμε τις δυνατότητες εξόδου.

Όταν χρειάζεται εξωτερική ενίσχυση ή βοήθεια,  η τηλεφωνική επικοινωνία είναι προσβάσιμη σε όλες τις ηλικίες. Επίσης λειτουργούν τηλεφωνικές πλατφόρμες βοήθειας για επείγοντα προβλήματα που , όμως, δεν αντικαθιστούν την τηλεφωνική διαθεσιμότητα προς τους ασθενείς που γνωρίζουμε. Αρκετά κέντρα ψυχικής υγείας προσφέρουν τηλεφωνική στήριξη.                    Η  υποχρεωτική απομόνωση έχει αναδείξει την ανάγκη τηλεψυχιατρικής και τηλε-υποστήριξης  με σημαντική αύξηση των παρεχομένων υπηρεσιών από πλατφόρμες αλλά και ατομικά ,μέσω skype.  Ψυχίατροι  και ψυχολόγοι προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες σε συνθήκες κρίσης και μεγάλης ζήτησης, δημιουργώντας διαύλους επικοινωνίας με μακροχρόνιες επιπτώσεις στις επαγγελματικές ισορροπίες.

Η φροντίδα των ψυχικά ασθενών

Η τηλεψυχιατρική, η τηλεφωνική εκτέλεση των συνταγών και η συνοπτική  ψυχολογική υποστήριξη από το τηλέφωνο ή το skype επιτρέπουν να ελαφρύνουμε την καθημερινή εργασία , ώστε να μπορούμε να δεχτούμε τους ασθενείς  για τους οποίους είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία και εξέταση, τηρώντας πάντα τα μέτρα προστασίας. Πρέπει να αποφύγουμε υποτροπές  ψυχικών νόσων και  την επιβάρυνση των νοσοκομειακών μονάδων σε συνθήκες πανδημίας.

Ατομική ευθύνη και ευθύνη της πολιτείας

Η φροντίδα των ασθενών  μας, τηρώντας τα μέτρα προφύλαξης, είναι  κεντρικής σημασίας για εμάς. Ευθύνη των θεσμικών οργάνων της πολιτείας είναι η οργάνωση της προστασίας της δημόσιας υγείας και ιδιαίτερα των γιατρών και του υγειονομικού προσωπικού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Η οικονομική ανασφάλεια για το αύριο, οι  πιθανές απολύσεις και οι δυσμενείς αλλαγές των συνθηκών απασχόλησης  δημιουργούν άγχος και εντάσεις που ανήκουν στην πολιτεία να «θεραπεύσει».

Πού να αναζητήσουμε υποστήριξη και θεραπεία

-Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία  ξεκίνησε από τις 26 Μαρτίου με την βοήθεια της  πλατφόρμας  melapus πρόγραμμα δωρεάν τηλεψυχιατρικής βοήθειας για την πανδημία του κορονοϊού , όπου 30 συνάδελφοι  προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην διεύθυνση  www.melapus.com. Κάνετε κλικ στο : βρες ειδικό. Στη συνέχεια κάνετε κλικ στο τέλος του έγχρωμου πλαισίου για τις δωρεάν υπηρεσίες…https://sessions.melapus.com. Οι 30  συνάδελφοι  της ΕΨΕ όπως και οι άλλοι συνάδελφοι από τον ΙΣΑ και την Περιφέρεια εμφανίζονται στη λίστα.

-Πληροφορίες και στο mail της  Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας: psych@psych.gr

Επίσης μπορείτε να απευθύνεστε:

-Στο τηλέφωνο του γιατρού σας ή το skype  του

-Στα τηλέφωνα όλων των κέντρων ψυχικής υγείας και του ΕΚΕΨΥΕ. Πανελλαδικός κατάλογος στον σύνδεσμο : https://www.moh.gov.gr/articles/health/domes-kai-draseis-gia-thn-ygeia/c312-psyxikh-ygeia/5520-ekthesh-sxediasmos-anaptykshs-monadwn-psyxargws

-Στις τηλεφωνικές γραμμές της «Κλίμακας» 2103417162-3

-Στην γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον κορονοϊό της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ : Δευτέρα έως Κυριακή στο τηλέφωνο 210 7297 957  από  10.00  π.μ έως  08.00 μ.μ

Αθήνα 29.3.2020

Το Δ.Σ. της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code